BSR
Body Stress Release Techniek
Opgebouwde spierspanning wordt door het lichaam op een georganiseerde manier opgeslagen. Door middel van spiertesten wordt deze spanning zichtbaar gemaakt. Deze testen activeren een reflex van de spieren die via de voeten waargenomen kan worden. Op basis van deze testen wordt met zachte impulsen het lichaam bewust gemaakt dat deze spanning losgelaten kan worden. Het zelfherstellend vermogen wordt hiermee geactiveerd. Als spierspanning eenmaal wordt losgelaten wordt daarmee de communicatie tussen de zenuwen en hersenen verbeterd. Het uiteindelijke resultaat van dit proces is dat klachten verminderen of zelfs verdwijnen.
Het opbouwen van stress heeft vaak over een lange periode plaatsgevonden. Het loslaten van stress door het lichaam zal daardoor ook langer kunnen duren. BSR is geen ‘quick fix’ maar een proces. Het is vooraf niet te voorspellen hoe lang het lichaam nodig heeft om de opgeslagen spierspanning los te laten en zich te herstellen. Door het opvolgen van de adviezen van de practitioner zal het proces van loslaten worden ondersteund.
Body Stress Release Consult
Met Body Stress Release start je een herstelproces van je lichaam. Om dit proces zo goed mogelijk te begeleiden worden er bij aanvang 3 afspraken gemaakt, namelijk op de 1e, 4e en 11e dag. Hoeveel afspraken er uiteindelijk nodig zijn zal per persoon verschillen.
Tijdens een BSR-consult blijf je volledig gekleed en houd je je schoenen aan. De eerste afspraak duurt ongeveer drie kwartier, de vervolgafspraken gemiddeld een half uur. Er wordt gebruik gemaakt van een unieke behandelbank die elektrisch bedienbaar is waardoor je niet op de behandelbank hoeft te klimmen.
Wat is Body Stress?
De betekenis van Stress volgens het woordenboek: › een dwingende kracht, pressie, gespannenheid of beperkende invloed › toestand van psychische spanning en druk › aanhoudende geestelijke druk
Stress wordt eigenlijk altijd als negatief ervaren: te druk zijn en haast hebben, nergens tijd voor en je te veel zorgen maken. Maar in de kern is stress een natuurlijke kracht die noodzakelijk is om te (over)leven. Een gezond stressniveau houdt ons actief, fit en alert en zet aan tot groei en vooruitgang.Met andere woorden: stress is in de basis positief, zolang het ons vooruit helpt. Stress wordt pas een negatieve factor in het geval van overbelasting: het overschrijden van je persoonlijke grenzen tot waar je lichaam nog zonder hulp van buiten kan herstellen.
Bij (regelmatige) overbelasting is het lichaam niet meer in staat zich aan te passen en te herstellen en gaat zich als het ware ‘schrap zetten’. Door deze reactie wordt de stress door ons lichaam als spierspanning vastgezet (body stress). Dit gebeurt automatisch door het autonome zenuwstelsel, we hebben daar zelf geen enkele invloed op.
Dit is een natuurlijke, beschermende reactie van het lichaam, een signaal om rustig aan te doen. Met pijnprikkels, stijfheid of vermoeidheid vertelt ons lichaam ons dat we moeten stoppen met het overbelasten van ons lichaam. Worden deze signalen genegeerd, dan zal het lichaam in deze beschermende fase blijven en de spanning op een dieper niveau in de spieren vastzetten, met als gevolg meer pijn en klachten.
Bij welke klachten kan BSR helpen?
BSR blijkt zeer effectief te zijn bij de volgende klachten:
› Allergische reacties, hooikoorts, astma, bronchitis
› Blaasproblemen, blaasontsteking, incontinentie, bedplassen
› Brandend maagzuur
› Concentratieproblemen
› Darmklachten, constipatie of diarree
› Duizeligheid
› Groeipijnen, vooral in de benen, bij peuters, kleuters en kinderen
› Hernia, spit of ischias
› Hoofdpijn en migraine
› Huilbaby’s, baby’s die niet willen kruipen
› Klachten ná corona
› Krampen in benen en voeten
› Menstruatieklachten
› Onrustige armen of benen (restless arms / restless legs)
› Pijnlijke of stijfheid in nek, hoofd of schouders
› Pijnlijke of stijfheid in rug, heupen, benen of knieën
› Pijnlijke, tintelende of gevoelloze armen, handen, benen of voeten
› RSI, tennisarm, pijn in elleboog
› Vermoeidheid, chronisch moe, slaapproblemen, depressiviteit
› Whiplash klachten
› Zwangerschapsklachten
Oorzaken van Body Stress
Body Stress is het gevolg van overbelasting waarbij we drie hoofdoorzaken onderscheiden:
› Fysieke overbelasting
Dit kan acuut ontstaan door een lichamelijke gebeurtenis. Denk aan een verkeersongeluk, een valpartij of het verkeerd tillen van een (te) zwaar voorwerp. Maar dit kan ook geleidelijk ontstaan: overbelasting door te veel, te lang, te zwaar of zich herhalende activiteiten, een belastende sport of door een verkeerde lichaamshouding.
› Mentale / emotionele overbelasting
Hiermee bedoelen we de emotionele- en mentale belasting die we in ons dagelijks leven ervaren. Soms gaat het om de geleidelijke en langdurige druk van het dagelijkse bestaan, thuis of op het werk. Ook een acute emotie als woede, verlies van een dierbare of een shock kan heftige emotionele stress veroorzaken.
› Chemische overbelasting
Hier moet je denken aan de chemische verontreiniging van ons lichaam. Dit kan door het nuttigen, inademen of het via de huid opnemen van schadelijke stoffen: kunstmatige geur, kleur- en smaakstoffen, was- en schoonmaakmiddelen, cosmetica, insecticiden, sigaretten, medicijnen of narcose.
De opbouw van body stress is in de meeste gevallen een proces dat zich in de loop van de tijd ontwikkelt. Door alles wat het lichaam te verwerken krijgt, komt het in een neerwaartse spiraal steeds verder van de gezonde situatie af te staan.
Gevolgen van Body Stress
Body Stress heeft tot gevolg dat het weefsel wordt samengedrukt, waardoor de zenuwen in dat gebied geïrriteerd of onderdrukt worden. Door de vastgezette spierspanning wordt het functioneren van ons zenuwstelsel negatief beïnvloed. De communicatie van en naar de hersenen verloopt niet meer optimaal en het zelf-herstellend vermogen wordt geblokkeerd. Door het negeren van signalen stapelt de spanning zich als het ware op in ons lichaam.
Het natuurlijk herstellend vermogen en daarmee de gezondheid van het lichaam neemt door iedere laag spanning steeds verder af. Het lichaam kan dan wel wat hulp van buitenaf gebruiken om de opgedane lichaamsspanning los te laten.